Село Баня е разположено в централната част на Разложката котловина, заключена между три от най-живописните български планини Пирин, Рила и Родопите. От София го делят 156 км, Банско е само на 5 км в северна посока, a само 168 км е разстоянието до Средиземно море.

Богато с историята и забележителностите си, както и известно с лековитата си минерална вода, селото се превърна в атрактивна дестинация за все повече туристи от страната и чужбина.

Минералните извори в Баня са 72, като от тях каптирани са 8. Разположени са в самото село и в подножието на възвишението Женско бърдо. Температурата на водата е между 37 и 57oC. Водата е бистра, без мирис и утайка и е приятна за пиене. По химичен състав е хитрокарбонатно-сулфатно-натриева, флуорна и силициева; слабо минерализирана. Спомага при лечението на хронични и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, хронични гинекологични заболявания и възпалителни заболявания на нервната система.

До скоро по-скоро неизвестното селце Баня предлага днес невероятни възможности за отдих и рекреация. В самото село можете да се посетите няколко обекта, разкриващи интересни подробности от бита и богатата история на региона: музея на Баня, старата българска и старата турска баня, обявени за паметници на културата, обществената пералня, а вероятно ще бъдете изключително изненадани да видите и може би единствения паметник в България (и в света) на бившите комунистически лидери Г.Димитров и Ленин. Атракция на селото е и огромният камък, за който се говори, че е хвърлен от Крали Марко. Освен това можете да поиграете тенис, волейбол, баскетбол или футбол на откритото селско игрище, при това напълно безплатно. В селото ще намерите и конна база, както и стена за катерене. За любителите на по-екстремни спортове са налични джипове и АТВ-та за различни сафарита.

Само на 5 км от Баня се намират лифтовете на един от най-известните български ски курорти – Банско. На 10 км може да се карат ски в Добринище, а на 17км се намира ски писта Кулиното. Може също да посетите световно известните църкви в с.Добърско (13 км), да посетите парка на танцуващите мечки в с.Белица (15км), да се разходите по екопътеките на Разлог (2 км), да поиграете голф (5км), да се изкъпете в Средиземно море(160км). Не на последно място препоръчваме да посетите етнографския музей на гр.Разлог, както и да се запознаете с древния български календар в парка на града. Пикници и планински преходи са също едни от най-привлекателните удоволствия, за които се предлагат богати възможности в трите планини около селото: Пирин, Рила и Родопи.Но една от най-големите ни атракции – това е местната кухня, сготвена с любов и здравословни домашни продукти. Механите и ресторантите на с.Баня са известни със своята гостоприемност, вкусни и богати менюта на достъпни цени

Изобилието от минерални извори е причината това място да бъде заселено от дълбока древност. Първите останки от  култура, датирани около IV в. пр. Хр., са завещани от траките. През II в. пр. Хр. местността е владение на Филип II Македонски. Издигнат е храм на Аполон като бог лечител. През III в. пр. Хр. идват келтите, които поддържат съжителство с траките. С разрастването на Римската империя през I в. пр. Хр. Римляните построяват минерална баня, която впечатлява туристите и до днес. Когато империята е християнизирана, храмът на Аполон е разрушен, а на негово място е построена църквата „Св. Богородица”. Когато славяните се установяват в котловината, мирът между отделните племена се запазва.